E criză.
Mare şi naşpa.
Din aia... economică.
Aşa că guvernul taxează hamburgerii.
Păi, dacă au voie câinii, de ce să n-aibă căţeii?
Deci apar taxe peste orice mişcă şi-n ariile protejate.
De parcă zona ar fi cel puţin moşia privată a administratorilor.
Ca urmare nu me mirăm de faptul că la Parcul Naţional Munţii Măcinului au fost inventate următoarele cheltuieli pe care cică ar trebui să le achite muritoru' de rând:
- tarif de băgat nasu'-n parc - 5 RON/fraier (formulare oficială: "1. Tarif intrare in parc pe traseele marcate fara solicitare ghidare");
- tarif pentru belit ochii - 15 euroi/zi lumină/fraier (formulare oficială: "6. Observatii fauna");
- tarif anti-agent 007 - 15 euroi/24h/spion travestit în turist (formulare oficială: 7. Fotografierea fara drept de utilizare in scop comercial");
- tarif premiere "Zmeura de Haur" - 50 euroi/zi/actor (formulare oficială: 8. Filmarea fara drept de utilizare in scop comercial);
- taxa "Capra vecinului" - 150 RON/bucată ţap ispăşitor (formulare oficială: 23. Tarif avizare cu consultarea CS: constructii pensiuni turistice, anexe gospodaresti, activitati valorificare resurse si servicii de mediu in vecinatatea parcului din grupa celor pentru care evaluarea impactului nu este obligatorie.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Uau...tot asa...
RăspundețiȘtergereTaxa pe aerul respirat in perimetrul parcului cand au de gand sa o puna?
Dar, taxa pentru deranjarea prafului de pe drumul din vecinatatea parcului?
catre cel care a scris asa ceva
RăspundețiȘtergeresa-ti dau niste raspunsuri:De ce sunt necesare aceste taxe
In primul rand nu stiu daca stiti dar din cele
24 de parcuri nationale si naturale din ROMANIA
22 sunt in subordinea Regiei nationale a Padurilor care de fapt subfinateaza aceste parcuri si salariile angajatilor le da o data la doua trei luni...
In al doilea rand parcurile nu sunt finantate de la bugetul de stat asa cum ar trebui prin urmare banii proveniti din txe sunt folositi pt intretinerea ariei protejate mai precis pt intretinerea traseelor turistice, a locurilor de campare, strangerea gunoiului si altele.Nu pt salariile rangerilor care oricum nu sunt prea mari.
Ariile protejate trebuie sa se sustina singure pt ca desi sunt in administrarea unui agent economic cu capital de stat acesta se face ca nu are treaba cu ele.
Daca doriti mai multe detalii trimite mail
pe uniubitordenatura@gmail.com
Domnu' D........,
RăspundețiȘtergereRNP a finanţat în funcţie de cât a putut aloca conform BVC la serviciile respective numite "Administraţia Parcului X" care erau în cadrul D.S.-urilor.
Păi, doar nu v-aţi fi aşteptat să dea majoritatea banilor din exploatarea de masă lemnoasă, vânătoare, salmonicultură etc. pentru managementul ariilor protejate luate-n custodie?
Oricum, de un an le-a fost acordată personalitate juridică, aşa că pot atrage mai multe fonduri decât anterior când doar RNP avea asemenea posibilitate (şi de regulă op singură entitate nu putea să aplice pentru mai mult de un proiect - sau oricum doar pentru un număr limitat putea depune propunere de proiect).
Asta cu taxarea obligatorie e o găselniţă aiurea, deoarece majoritatea turiştilor nu prea solicită ghidaj - mai ales că drumeţii cu experienţă cunosc uneori mai bine zona decât personalul de la parcuri.