marți, 16 august 2011

delta mioritica "manageriata" de nurca europeana

In urma cu vreo doua luni a aparut de sub tipar cartea intitulata "Manual de management al nurcii europene (Mustela lutreola) in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii - Romania".
Publicatia este de format A4, are 53 pagini in limba romana si 53 pagini in limba engleza (deci teoretic are 106 pagini, doar ca partea in limba engleza nu este in continuarea celei romane, si nici invers nu e valabil - deoarece dintr-o parte sunt cele 53 pagini in romana, dar daca intorci pe dos si cu "capul in jos" publicatia atunci poti citi cele 53 pagini in limba engleza...).

Cartea (nu a fost redactata de nurca, asa cum ar sugera titlul, ci) a fost realizata de specialistii de la INCDDD-Tulcea, in cadrul unui contract incheiat cu ARBDD-Tulcea, derulat ca parte a proiectului international Danube Parks.

Lucrarea cuprinde o parte introductiva, paragrafe cu detalii tehnice si stiintifice referitoare la statutul, descrierea, biologia, etologia, distributia speciei (la nivel european, national, regional/local) etc.
Poate că informatiile (
cele mai) valoroase (deci necompilate, originale - adică alea care chiar merită să fie citite/utilizate/citate) sunt in partea cu detaliile legate de locurile de captura, perioadele de observatii si caracteristici locale ale populatiei din Delta - a carei marime este estimata la cca 1000 exemplare (bazat pe rezultatele investigatiilor din perioada 2002 - 2011): practic, pana la urma asta este informatia care merita a fi retinuta de publicul nu neaparat specializat in studiul mamiferelor...

Cartea cuprinde si o sectiune destul de consistenta (19 de pagini din totalul de 53) cu aspecte de management, plan de actiune, propuneri pentru studiul nurcii europene.Publicatia, realizata in tiraj redus, poate fi solicitata de la INCDDD-Tulcea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu