marți, 11 ianuarie 2011

tencuiala... sincron

În urmă cu nici o săptămână stăteam bine-mersi în biroul care arăta așa...

doar că era o mică problemă: deja începea să fie prea evident mucegaiul de pe perete în locurile unde se cam infiltra apa.
Așa că într-o dimineață ... brusc am golit încăperea.

OK, dar ce naiba să facă omu' în spațiul respectiv?
Normal... nimic!
Deci a rămas varianta cu terenu'...
Oricum tot erau zilele cu fraieritul voluntarilor ca să trimită observații despre păsări, ca apoi cei din conducerea diferitelor asociații ornitologice să se plimbe moca pe la simpozioane și alte întâlniri prin vestul Europei.
(că doar n-o să se ducă prin străinătate ăia care mai și ies să vadă situația reală...)

Așa că am luat la rând zonele din estul Dobrogei, ca să am o idee despre ce mai este la fața locului, că naiba se poate baza pe minciunile trase de diverși "iubitori ai naturii" pe o grămadă de yahoogroups-uri.
Prima oprire a fost în apropierea grindului Lupilor:

Ceață... cât cuprinde!
Așa că baza-i pe ureche...
În vreo jumate de oră au trecut câteva duzini de gârlițe și niscaiva sute de lebede care se hrănesc pe câmpurile agricole dintre sat și limita platoului continental.

Apoi urmează zona Istria - cică-i paradis al păsărilor:
Păsări: ciuciu!
În orice caz lacul Histria: bocnă!

La fel și lacul Nuntași:

Așa că dacă e vorba de păsări, alea-s undeva sus și doar în trecere:

Lacul Sinoe - înghețat practic total, dar măcar era și ceață... așa că doar câteva duzini de rațe și pescăruși stăteau degeaba pe la coada lacului:
Mai bine stăteam și mă uitam la lișițele și lebedele din bazinele de decantare a nu-știu-ce produse secundare care sunt cică deversate de către cei de la Petromidia...

Pe malul mării aproape că nici pescăruși nu erau... așa că ne-am informat asupra evoluției prețului terenurilor de pe grindul Chituc, unde tot vrea Consiliul Județean Constanța să se bage peste Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării, sub înaltul patronaj al mafiei PDListo-PSDiste...
Lacul Gargalâc: bocnă! Păsări: ciuciu (= pescăruși)...
Lacul Siutghiol: păi, tot bocnă! Păsări: păi, tot ciuciu (= pescăruși)...
Lacul Agigea... la fel, înghețat, dar în afară de niște pescăruși, măcar erau ceva duzini de stârci cenușii, câte un cormoran mai mic, niscaiva rațe mai mari... etc. :

De apă neînghețată doar în portul Agigea am dat.
La fel și câteva sute bune de păsări... majoritatea lișițe, însă era și un număr destul de important de corcodei:

Măcar lacul Techirghiol nu era înghețat, iar pe acolo era printre altele și o aglomerare de călifari (nu-mi aduc aminte dacă în anii '60 ceva notabilități naturaliste scriau că acestea fac parte din categoria "păsărilor alb-negru" sau a "păsărilor colorate" catalogate Monumente ale Naturii):

Partea bună a epocii de promovare zgomotoasă a frunzei udriste pe la televizoare este că stațiunile turistice - exceptând Mamaia și eventual ceva locuri prahovene preferate de maneliști - sunt cam părăginite în mare parte... măcar în halul în care este una din fostele plaje amenajate în apropierea unui (tot fost) camping de la Techirghiol:

În ceea ce privește restul lacurilor de pe partea estică a Dobrogei, situația era cam similară majorității celorlalte corpuri acvatice: adică gheață cât cuprinde!
Lacul Plopu-Beibugeac:

Lacul Sărăturile-Murighiol:
(măcar pe ăsta din urmă erau câteva gârlițe și lebede printr-un ochi de apă din apropierea malului, în partea central-sudică a lacului)

P.S. Așa că pot fi lejer puse centrale eoliene și prin estul Dobrogei, că la câte păsări sunt pe aici sunt șanse mai mari ca paleta ălora să lovească vreun avion de la US Air Force... eventual noaptea și dacă pilotul e daltonist (că la cât de idioți sunt americani, ăștia angajează handicapați din cauza exagerării numite politically correctness)

5 comentarii:

  1. Mi-au placut mult pasarile... si cele de pe cer... in V, si cele de pe apa inghetata sau nu...
    FRUMOOOS, Frumos!

    RăspundețiȘtergere
  2. "Mi-au placut mult pasarile..."

    Pe varză sau ca supă?

    RăspundețiȘtergere
  3. Te rugam sa ne comunici cateva nume de iubitori de natura de pe rombirdgrup si rombirdnet care mint in rapoartele lor.

    Multumim anticipat

    RăspundețiȘtergere
  4. Cum adică "Mulțumim" ?

    În numele cui?

    RăspundețiȘtergere
  5. Ok! Am fost extaziat...bokna! Dar nu disperati, dupa 20 de ani de fericiri caniculare...vor veni si vremi mai ais egy!

    RăspundețiȘtergere