sâmbătă, 14 februarie 2009

gibonitatea

Cum recunoşti un gibon din blogosferă?
După reacţiile sale necontrolate.
Prin definiţie, un gibon nu suportă nici o observaţie din care reiese că nu este chiar perfect modul în care procedează.
De exemplu, poate este mai bine dacă discuţiile de interes privat nu le poartă în spaţiul public.
Caz concret:

Pe un yahoogroups public unde sunt vreo 900 de adrese înregistrate, pe 27 ianuarie (la ora 19 so 5 minute), Răzvan Popescu-Mirceni (preşedintele organizaţiei neguvernamentale Oceanic Club din Constanţa) scrie următorul mesaj de interes personal:
"Buna ziua domnule M......,
Este foarte posibil ca in luna februarie sa fac un drum la Cluj unde am promis de anul trecut prin intermediul unui apropiat colaborator, sa aduc Facultatii de Medicina Veterinara de acolo un schelet complet de delfin dintre cele obtinute prin prelucrarea delfinilor esuati in cursul anului 2008.
Sper cu aceasta ocazie sa ne putem intalni sa discutam "in direct" posibilitatile unei colaborari.... (etc. etc. etc.)...
Cu bine
Razvan Popescu"

La care, tot pe acel yahoogroups public, după vreo 2 săptămâni (adică pe 10 februarie, la ora 7 şi 17 minute), îi dă următorul răspuns de interes personal destinatarul respectivului mesaj:
"Buna dimineata,
Imi spuneati intr-un mail anterior ca este posibil sa ajungeti la Cluj in februarie. Sper ca intalnirea noastra e inca valabila, pentru ca sunt extrem de interesat.
Astept un semnal de la dumneavoastra.
Va multumesc.
..... M......"

La care, Răzvan Popescu-Mirceni (preşedintele organizaţiei neguvernamentale Oceanic Club din Constanţa), tot pe yahoogroups-ul public, îi dă următorul răspuns de interes personal pe 10 februarie (la ora 9 şi 30 minute):
"Da absolut
Cel mai probabil insa voi ajunge in ultima saptamana a lunii februarie .
Cu bine
Razvan Popescu"

Deoarece nu este normal ca sute de persoane să asiste la discuţii pe un subiect de interes doar pentru cele două persoane, m-am gândit că poate ar fi bine zis să-i atrag atenţia lui Răzvan Popescu-Mirceni la acest aspect şi i-am trimis (tot pe 10 februarie, la ora 14 si 17 minute) pe adresa personalizată următorul mesaj:
"Placerea de a citi corespondenta absolut personala este... de partea noastra."

La care, gibonul constănţean a reacţionat astfel pe adresa personalizată (pe 10 februarie la ora 15 si 25 minute):
"Serios?
Du-te in pula mea domnule !!!!
"

Adică, în loc să-şi ceară scuze că discutau în public detalii care erau de interes doar pentru cele două persoane, a înjurat persoana care a îndrăznit să bată un apropo la un asemenea aspect.

Deci, asta este reacţia unui preşedinte al unei organizaţii care desfăşoară activităţi pentru conştientizarea publicului asupra necesităţii de protecţie a naturii, a stimulării tinerilor de implicare în acţiuni de interes public, a convingerii localnicilor că un mediu sănătos este în interesul lor etc.
În cazul în care domnul Răzvan Popescu-Mirceni are asemenea "ieşiri în decor", sunt convins că demersurile lor se bucură de o remarcabilă popularitate...

P.S. De pe la mijlocul anilor '90 nu mă prea mir de faptul că foarte puţine organizaţii neguvernamentale au doar o neglijabilă priză la public - în general.

4 comentarii:

  1. Bravo pentru postare! Cred ar trebui sa dam toti exemple de genul asta. Evolutia nu este obligatorie pentru toata lumea, dar este posibila :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Daca mergi la Zoo, vezi ca toate animalele au o tinuta decenta, cu exceptia maimutelor. Din pacate, asta ne face sa simtim ca omul nu e departe. (Ca doar 2 cromozomi ne despart, nu?)

    RăspundețiȘtergere
  3. Hehehe! pai, la manelistii de azi, limbajul asta "tzine" - asa ca e foarte posibil sa "stimuleze tineri" si sa "convinga localnici" (ca, daca le zici "te rog frumos" spun ca esti fraier) :D
    Asa ca teoria Dvs. cu "neglijabila priza la public" pica - nu va uitati la Oprescu (primarele de Bucuresti)?
    Oricum, ca sa redevenim seriosi: povestea cu "priza la public" e binishor mai lunga si mai complicata :( Apropo: cam CATI "oengisti" ati vazut Dvs. sa se comporte ca Razvan Popescu-Mirceni? ca doar cunoasteti (presupun) destui - trec peste faptul ca si DVS. sunteti "oengist" :D

    Ca sa nu fiu confundata cu alti "anonimi": sunt Codruta

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna ziua,
    In primul rand, ,,stiti bancul cu Dabija? ce va fute grija'', asta va intreb si eu pe dumneavoastra, ce va fute grija despre ce discutau cei 2 si mai ales unde discutau cei 2?
    In al doilea rand, consider ce dumneavoastra sunteti un ,,gibon'' intrucat, exact cum ati spus si dumneavoastra mai sus: ,,Prin definiţie, un gibon nu suportă nici o observaţie din care reiese că nu este chiar perfect modul în care procedează.'', eu personal chiar nu inteleg ce v-a deranjat pe dumneavoastra ca domnul Popescu-Mirceni a scris ce a scris.
    In al treilea rand, consider ca mama dumneavoastra este un exeplar de ,,gibon'', intrucat a manifestat ,,o reacţie necontrolata'' in prezenta altui ,,gibon'', tatal dumneavoastra, si conform proverbului:,,Ce se naste din pisica, tot soareci mananca'', consider ca dumneavoastra sunteti un ,,gibon'', asta fiind o dovada in plus ca ceea ce am afirmat anterior este adevarat, si anume ca dumneavoastra suntei un gibon si nu ar trebui sa va futa atata grija unde/ce/cum si cand vorbesc sau corespondeaza anumite persoane mult mai importante decat dumneavoastra.
    In ultimul rand, in modul in care v-ati adresat dansului, eu v-as fi raspuns asa de frumos precum dansul, eu v-as fi umilit mult mai tare.
    PS.: Dute-n pula mea, domnule!!!

    RăspundețiȘtergere