marți, 15 februarie 2011

cum preparăm păsări rare?

Administrația Fluvială a Dunării de Jos (Galați) a scos la licitație un proiect gras (de vreo 7 milioane RON) pentru monitorizarea efectelor pe care le vor avea niște ample lucrări hidrotehnice planificate fie în perimetrul, fie în imediata vecinătate a mai multor arii protejate de nivel european de pe sectorul Călărași - Brăila a Dunării.
Brici!
Normal, experți în tot felul de domenii se grăbeau de-și rupeau fluierele ca să se înfige în câte o halcă a ciolanului...
Printre ei și crema ornitologilor mioritici.
Legat de modul în care se monitorizează păsările, în caietul de sarcini sunt și ceva precizări punctuale... de exemplu, inclusiv pentru a realiza investigații avifaunistice NOAPTEA pentru monitorizarea efectului unor activități care se desfășoară DOAR ZIUA.
Și ce fac ornitologii noaptea?
Păi, ăla care a redactat acea parte a caietului de sarcini a stabilit că "observatorii vor observa si vor asculta timp de 5 minute cu folosirea unei lanterne puternice cu spot focalizat (1000000candela) pentru a căuta alte posibile păsări".
Deci 1 milion de candela va avea acel bec.
Știți care este efectul acelui bec?
La acea putere, dacă aprinzi lanterna, ia foc foaia de hârtie ținută în raza spotului luminos.
Pe baza acestui aspect am înțeles două detalii vizate indirect de fraza citată:
1. observatorii vor asculta în timp ce folosesc lanterna deoarece păsările vor țipa (alea mazochiste, de plăcere) când cade pe ele acea undă puternică;
2. cu ajutorul acelui dispozitiv păsările vor fi marcate prin prăjire, în loc să fie folosită metoda greoaie a inelărilor.
Deci, dacă în Bulgaria, Grecia sau Egipt sunt depistate păsări pe jumătate arse, e clar că alea au trecut prin zona Parcului Natural Balta Mică a Brăilei sau de-a lungul ariei protejate Canaralele Dunării.
În sfârșit am priceput că expresia "păsări rare" provine de la expresia "rare" (= o carne mai puțin prăjită... adică în sânge) folosită în gastronomia engleză, referindu-se la exemplare perpelite doar în parte cu ocazia monitorizării impactului asupra biodiversității a activităților de implementare a proiectului I.S.P.A. (mă rog, Coridorul de Transport Pan-European nr. VII).

În concepția celui care a redactat partea cu monitorizarea păsărilor nocturne ne-ignifuge, ornitologul perfect pentru acea sarcină arată probabil așa:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu