joi, 24 februarie 2011

puțini, dar măcar în număr mare

Paranoia ceaușistă a avut la un moment dat ca rezultat ordinul nescris că nu este voie să fie ascultat în grup postul Europa Liberă.
Grijulii securiști au și stabilit că un grup este reprezentat de două sau mai multe persoane.
Una din problemele create de asemenea absurditate era dacă o femeie gravidă este catalogabilă ca grup când trage cu urechea la emisiunile difuzate din Germania de Vest (sau unde naiba avea sediul acel radio) ?
Eh, ceva analog acestui aspect este și într-un articol recent (din 2009) publicat în revista clujeană AACL Bioflux.
Prin numărul 2 al volumului 2 al respectivul periodic dau de o lucrare despre tritonii din parcul Cișmigiu.
Pe pagina 188 am ocazia să aflu că pe 4 octombrie (nu scrie anul, dar am dedus că e vorba de 2008) autorii au găsit pe acolo 13 adulți și 7 juvenili (subadulți).


În schimb, pe pagina 191 aflu că majoritatea celor 7 subadulți a fost observată stând în grupuri mari (adică formate de numeroși subadulți).


Păi, cât de mari puteau fi grupurile formate din acel număr total de 7 exemplare? veselie

Chiar dacă presupunem că acei 7 tritoni subadulți au format doar două grupuri, atunci:
- fie grupul mare era format din 4 exemplare și grupul mic din 3 exemplare,
- fie grupul mare era fi format din 5 exemplare și grupul mic din 2 exemplare.
(în caz că un grup era format din 6 exemplare... păi atunci mai rămânea doar un exemplar pentru celălalt "grup"; iar dacă grupul ar fi fost format din 7 exemplare... păi atunci al "doilea" grup ar fi fost format din 0 exemplare)

Că altă variantă ar fi doar următoarea: subadulții ăia erau de fapt TOȚI femele, pe deasupra pline de ouă (adică să zicem că într-un fel erau "gravide", chiar la tritoni nu prea se poate vorbi de starea caracteristică mamiferelor)... deci fiecare exemplar în sine era ca un grup de vreo 100 (sau mai multe) "exemplare".
În aceste condiții autorii puteau considera că și dacă au găsit câte un subadult în fiecare loc, de fapt au dat de 7 grupuri a câte 100 de exemplare. laugh

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu