Initial agenţiile din domeniul mediului înconjurător erau în directa subordine a ministerului mediului.
Prin 2003 s-a gândit Guvernul că parcă prea multe sarcini are ministerul. Aşa că a emis H.G.-ul nr. 297 din 13 martie 2003, prin care cei răspunzători de aplicarea amenzilor să fie într-o structură separată - şi a apărut Garda Naţională de Mediu (GNM).
Da' (ca un fel de compensaţie) în 2004 a fost creată Agenţia Naţională de Protecţia Mediului (ANPM).
Compensarea compensării a fost că după nici un an (prin H.G. nr. 459 din 19 mai 2005 ) au trecut agenţiile din teritoriu din subordine ministerului în subordinea agenţiei naţionale.
Deci din 2004 aveam două structuri centrale de aplicare a legilor de protecţia mediului: ANPM şi GNM.
Doar o pereche le-a fost satisfăcătoare o vreme guvernanţilor, însă pe la începutul lui 2007 s-au gândit: "Hai că suntem proaspăt călcaţi în UE, trebuie să părem că ne aflăm în treabă". Aşa că şi-au zis că ar sta mai bine compartimentele de protecţia naturii în subordinea consiliilor judeţene. Au făcut şi o schiţă... norocul este că o fi pierdut fiţuica...
OK, doar că autoritatea centrală rămânea fără partea legată de protecţia naturii. Nici-o problemă, Guvernul a emis Ordonanţa de Urgenţă nr. 57 din iunie 2007 care prevedea înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Arii Protejate (A.N.A.P.). Conform textului din O.U.G., la şase luni de la emiterea acesteia, trebuia să exista o Hotărâre de Guvern prin care se stabileau detaliile legate de aceasta nouă agenţie.
Eh, cele 6 luni de fapt au durat cam un an şi jumătate... Cu chiu cu vai este năşit H.G.-ul pe ultima sută a guvernării şi pe 14 octombrie 2008 aflăm că s-au gândit la o agenţie cu sediul la Braşov. O fi mai mare înghesuiala de arii protejate pe acolo, deci se mai reducea cantitatea de carburant necesară vizitelor în teren. ( Că doar nu o fi fost stabilit în acel oraş sediul agenţiei din cauză că Secretarul de Stat de Mediu provenea din Regia Naţională a Pădurilor, şi în Braşov este şi universitatea de silvicultură, şi una din principalele filiale ale institutului de cercetări silvice, prin zonă fiind şi parcul naţional al cărui fost şef este actualul şef la serviciului de arii protejate a Regiei Naţionale a Pădurilor. Normal, cum să presupunem că R.N.P. - care aparţinea de ministerul agriculturii - să fi dictat de fapt unde va fi sediul agenţiei naţionale din subordinea ministerului mediului? Mai ales în condiţille in care R.N.P. administrează peste 20 de parcuri naţionale şi naturale, iar agenţia ar fi administrat doar Parcul Natural Lunca Prutului Inferior - căruia nici naiba nu vrea să-i fie gestionar...)
S-au şi anunţat frumos cum şi când va demara procedura de angajare a personalului de la A.N.A.P.
Primul concurs trebuia să aibă loc în perioada 12 - 14 ianuarie 2009. Cel al şefului.
Doar că Guvernul îşi trăgea sufletul după efortul din campania electorală şi în încercarea de a rezolva o aşa-numită "criză" (despre care tot auzeam în urmă cu juma' de an că... de fapt nu există.).
Aşa că vine O.U.G. 229 din 30 decembrie 2008: trebuie să facem economii, deci nu se mai angajează nimeni la stat.
Cu aceasta s-a întrerupt chinuitul proces de naştere a unei structuri de care - în forma în care se realiza - oricum nu prea era nevoie (mai deloc).
Deci ăia care "vânau" posturile din agenţia moartă-n faşă pot răspunde la întrebarea:
"Why don't You get a job?"
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu