miercuri, 7 ianuarie 2009

media lui Moisil si tabelul lui M... Mihaiu

Matematicianul Grigore Moisil a zis la un moment dat ceva de genul că media dintre două cifre poate fi irelevantă în anumite cazuri, mai ales dacă se aplică la în cazul unor valori extreme. Ca exemplu a dat media de + 20 grade Celsius, care este în majoritatea cazurilor o temperatură confortabilă pentru corpul uman, dar nu şi atunci când stai cu o bucă pe o bucată de gheaţă şi cu cealaltă bucă pe un reşou încins - chiar dacă media temperaturilor celor două obiecte este de + 20 grade.

Cam aşa şi în cazul construcţiilor din Delta Dunării.
Vreo două decenii a fost trecută cu vederea chiar de către administraţia RBDD faptul că se construieşte haotic în zona care intra în jurisdicţia lor şi după ce au apărut deja o grămadă de vile s-au gândit la un act normativ care să facă obligatorie folosirea la imobile a următoarelor materiale: ciamur, chirpici, paiantă deşi permite şi utilizarea cărămizilor (inclusiv piatra de zidărie nespecifică zonei - cică pe suprafeţe mici se poate).
Explicaţiile termenilor le găsiţi în Hotărârea de Guvern nr. 1516 emisă pe 19 noiembrie 2008 - deci în plină campanie electorală.
Şi că tâmplăria ferestrelor trebuie executată exclusiv din lemn.
Asta în condiţiile lansării programului de a schimba geamurile tradiţionale cu geamuri termopan.
Partea mai simpatică a HG-ului este faptul că el este valabil numai în localităţile din judeţul Tulcea, nu şi în cele din judeţul Constanţa.
Deoarece în anexa cu localităţile pentru care se aplică "Regulamentul-cadru de urbanism pentru Rezervaţia Biosferei Delta Dunării" sunt nominalizate doar cele din judeţul Tulcea - exceptând cele de pe teritoriul administrativ al oraşului Tulcea şi localitatea Uzlina (în aceasta din urmă probabil urmează să se mai construiască vile şi hoteluri).
Deci, în zona complexului lagunar este liber la BCA şi la termopane (apropo de plaja Corbu...).
Hotărârea de Guvern este semnată de Călin Popescu-Tărcineanu (dar, hai să fim serioşi! cine crede că omu' a şi citit pe ce pune pixu'?) şi contrasemnată de ministrii Laszlo Borbely (lucrări publice) şi Attila Korodi (mediu), precum şi de către secretarul de stat Liviu Radu (de la Ministerul de Interne...).
Greu de crezut că de exemplu ministrul mediului să fi conceput proiectul hotărârii de guvern. Mai plauzibilă este ipoteza că documentul a fost trimis de la Administraţia R.B.D.D.
Iar Liviu Mihaiu, actualul Guvernator, de ce să mai ceară opinia Consiliului Ştiinţific al RBDD în acest caz dacă investitorii din Constanţa i-o fi fredonat deja textul melodiei de mai jos:

Asta în caz că nu i-au cântat nişte manele...

3 comentarii:

  1. Cre' ca Moisil se referea la + / - 70 grade - dar nu asta e problema, tot nashpa e ;)

    In rest... fara a nega ca in principiu aveti perfecta dreptate, tin sa va reamintesc ca exista si termopane DIN LEMN - ba chiar ca se produc in multe locuri din tzara, de multe ori la calitate ireprosabila ;)

    EU, personal, am vazut niste casutze din Apuseni restaurate ATAT de bine incat ai fi putut sa JURI ca geamurile alea (termopane sadea) sunt vechi de aproape 200 ani ;)

    Altfel... eu MOR de curioasa, mai degraba DE CE a acceptat LM postul de Guvernator, cand era evident ca partidul care l-a adus acolo urma sa piarda glorios alegerile, in cca 2 luni... >:)

    Am io, ashaaaa.... o banuiala - care ar fi in favoarea lui - dar mai astept, poate ma conving, poate nu... >:

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu mai ştiam pe unde este Uzlina. De fapt, în perioada mea dobrogeană, m-am preumblat mai mult prin partea de sud a zonei, în judeţul Constanţa.

    Văd că i se face reclamă zdravănă pe net. Am deschis şi nişte imagini cu centrele turistice ca să zic aşa. http://www.uzlina.ro/

    Cam kitsch după gustul meu dar... asta e!

    RăspundețiȘtergere
  3. @Anahoret: "Nu mai ştiam pe unde este Uzlina..

    Este în apropiere de Murighiol, doar că pe partea cealaltă a braţului Sfântu Gheorghe. practic localitatea iniţială a fost "ştearsă" de ceva inundaţii cu mai multe decenii în urmă, aşa că în cel mai rău caz putea fi catalogat ca şi cătun (au rămas acolo pratic doar 4 sau 6 case).
    Însă în ultimii cca 10 ani sau fost construite în acea zonă o serie de hoteluri care practică nişte preţuri destul de prohibitive persoanelor să zicem... cu venit mediu.


    @Anahoret: "Văd că i se face reclamă zdravănă pe net. Am deschis şi nişte imagini cu centrele turistice ca să zic aşa. http://www.uzlina.ro/

    Cam kitsch după gustul meu dar... asta e!
    "

    Păi, este kitch fără cam, dar important este că-i scump.
    Deci, dacă-ţi permiţi să stai pe acolo vreo 10 zile - 2 săptămâni, înseamnă că faci parte dintre cei care au avut "succesuri" în perioadă post-decembristă.

    RăspundețiȘtergere