sâmbătă, 3 ianuarie 2009

prioritatea eco-şefiei

Practic, prima declaraţie publică a noului ministru al mediului a fost cea referitoare la programul numit scurt ”casă verde” (titlul complet este: Programul de înlocuire sau completare a sistemelor clasice de încălzire cu sisteme care utilizează energie solară, energie geotermală şi energie eoliană sau alte sisteme care conduc la îmbunătăţirea calităţii aerului, apei şi solului).

În principiu nu ar fi o problemă că exact în preajma Revelionului are insomnii crase proaspătul aterizat pe scaunul de înalt demnitar.
Doar că merită să nu uităm că au existat în anii precedenţi şi alte programe de mediu mult mai importante din punct de vedere politic, care – pe deasupra – aveau şi termene limită mult mai bine bătute-n cuie.
Cum era crearea componentei naţionale a reţelei europene de arii protejate Natura 2000.
Termenul limită de realizare era 31 decembrie 2006 – dată nominalizată printre condiţiile cuprinse în documentul oficial pentru aderarea României la Uniunea Europeană.
Când a fost stabilite care sunt respectivele arii protejate?
Cele care aparţin unui tip de zone (SCI - Sites of Community Interest) au fost declarate prin ordin de ministru în mai 2007, apoi s-a revenit asupra deciziei prin decembrie 2007, ca într-un final actul normativ să fie publicat în februarie 2008.
Cele care aparţin celui de-al doilea tip de zone (SPA - Special Protection Areas) au fost nominalizate prin Hotărâre de Guvern la sfârşitul lui octombrie 2007, ca reacţie la somaţia sosite de la Comisia Europeană în septembrie 2007.
Deci autorităţile autohtone nu s-au prea rupt în figuri pentru a se conforma la prevederi care erau (cel puţin teoretic) necesare şi obligatorii pentru integrarea României în Uniunea Europeană, în schimb au un zbucium acut pentru replicarea la nivelul întregii ţări a metodei de modernizare aplicată cu succes de Adrian Năstase la vila din Cornu.

Care o fi motivul diferenţei în ceea ce priveşte interesul faţă de "eco-imobile" şi cel pentru îndeplinirea unei condiţii din contractul semnat cu forul european?
Poate este relevant să aruncăm o privire peste alocările bugetare pentru cele două programe:
- proiectarea reţelei Natura 2000: în total vreo 36 miliarde lei vechi în 4 ani (2003 – 2006), deci în medie vreo 9 miliarde de lei vechi pe an;
- obţinerea de ”eco-case”: 5200 milarde de lei vechi doar pentru anul 2009.

Concluzie: povestim despre interzicerea culegerii de floricele din Directiva Habitat, traseul fluturaşilor de noapte printre liliecii Acordului de la Londra sau migraţia păsăricilor care preferă zone umede prin Convenţia Ramsar, dar pentru rezolvarea problemelor legate de garnituri de izolare termică, geamuri de termopan, ţevi pexal şi altele similare alocăm anual sume de cca 600 ori mai mari decât pentru ariile protejate.

Deci un adevărat şef al eco-funcţionarilor întotdeauna ştie care-i subiectul prioritar!

4 comentarii:

  1. Măi, Delta!

    Câte firme trăiesc (şi dau şpagă ca să trăiască) din "eco-case" şi câţi de pe urma "reţelei Natura 2000"?

    La eco-case am înţeles (din presă şi "din surse care au ţinut să-şi păstreze anonimatul") că mai sunt nişte şmecherii.

    Au lansat zvonul că se subvenţionează încălzirea cu panouri solare, însă stocul sponsorizat era deja dedicat. Asta este prima.
    A doua este că nu ţi se dau gratuit decât panourile, montajul şi instalaţia de încălzire te interesează.

    A treia este că – cel puţin aşa se spune – sunt firme "agreate" pentru instalarea panourilor şi realizarea instalţiei de apă caldă; firme care nu prea au habar despre ce este vorba în propoziţie, dar au intrat în sistem. Pe ce criterii... se înţelege că pe criterii de competenţă!

    De unde ştiu asta? Pentru că vreau să fac şi eu aşa ceva la casa pe care o renovez. Şi m-am mai interesat şi eu p-aici pe colo.

    RăspundețiȘtergere
  2. Iar ti-au sters forumul ? Sau sa am rabdare ca-si revine ? Sugerai tu sa ma joc frumos cu cutiuta ....:D dar yo nu si nu :D

    RăspundețiȘtergere
  3. @zuma: "Iar ti-au sters forumul ? Sau sa am rabdare ca-si revine ? Sugerai tu sa ma joc frumos cu cutiuta ....:D dar yo nu si nu :D "

    Probabil mai fac ăia de la myforum.ro ceva aduceri la zi ale bazelor de date şi atunci paginile diferitelor forumuri nu sunt accesibile (cel puţin aşa presupun...).
    De regulă pagina redevine activă în maximum 10 - 15 minute.

    Eu propuneam menajarea cutiuţei, deoarece pare un personaj interesant, nu din cauză că ar fi sau nu pitit hecărilă prin ea...

    RăspundețiȘtergere
  4. @delta: " Eu propuneam menajarea cutiuţei, deoarece pare un personaj interesant, nu din cauză că ar fi sau nu pitit hecărilă prin ea..."

    In procentul ala de 66,6% intra si faptul ca nu putea sa aiba vreo "amintire nostalgica" a cuiva cunoscut candva, in conditiile in care zicea ca nu a mai fost si in alta parte.
    Sesizez, fara sa vreau, amanunte care nu se potrivesc. :)))Prea multe "minciunele" prin "cutiuta"...

    RăspundețiȘtergere