vineri, 30 ianuarie 2009

cine bagă porcu-n casă?

Mi-am adus aminte de o întâmplare haioasă. O postez şi aici deoarece ştiu că mulţi oameni nu înţeleg vietăţile sălbatice şi din acest motiv deseori le agresează, chiar le omoară, fără ca asemenea acte pe care le comit să aibă vreo justificare.
Reptilele sunt cele mai expuse unor acţiuni barbare, deşi este absolut sigur că ele nu au nici o vină.
Poate textul de mai jos este cam lung, dar sper şi cred că merită de citit.

5 septembrie 2007, ora 12,40.

Sună telefonul.
- Domnul ... (adică eu)?
- Da.
- Sunt Gălăţeanu. De la Consiliul Judeţean.
- Săru' mâna.
- Aş avea o întrebare, poate ne puteţi ajuta cu un sfat. Am sunat la muzeu, dar mi-au zis să vă caut mai bine pe dumneavoastră.
- Spuneţi...
- Am un coleg care stă pe strada Lacului, lângă sensul giratoriu de la dealul Bididia. Şi are curtea plină de şerpi. Din alea verzi, nu şerpi de casă. Omul ar vrea să scape de ei şi ar fi interesat să afle ce otravă să folosească?
- Păi, şerpii nu consumă decât hrană vie.
- A, deci nu merge cu otravă. Dar cu ce se hrănesc.
- De exemplu, cu şoareci.
- Da? Ştiam că la un moment dat avea şobolani. Aha, chiar zicea că şerpii sunt mari, de peste un metru lungime şi groşi cât două degete. Şi ce mai mănâncă?
- Şerpii mai mici mănâncă insecte. De exemplu carcalaci.
- Oare are şi carcalaci? Cred că sigur are... Broaşte nu mănâncă?
- Ba da, mai ales şerpii de casă, dar şi alte specii.
- Broaşte sigur are în grădină, că este aproape lacul. Staţi un pic să notez...
Pauză... fâşâit în receptor... Apoi revine:
- Deci: şoareci, carcalaci şi broaşte. Lapte nu beau?
- Nu. Sau doar dacă chiar nu este alt lichid la îndemână. Însă lacul este aproape şi cam este oricum umezeală pe acolo, deci lapte n-au de ce să consume. Oricum, n-au la gură nici muşchi de tipul celor care să le permită suptul. Adică şerpii nu pot să sugă...
- Am înţeles... Deci, cu otravă nu, cu lapte nu. Nu cumva sunt protejaţi şerpii?
- Ba da. Toate reptilele sunt protejate.
- Da, parcă am auzit despre asta. Înseamnă că APM-ul nu o să îi de-a autorizaţie să le omoare.
- Cam aşa...
- Atunci, poate dacă aduce ceva în curte care se hrăneşte cu şerpi. Ce animal mănâncă şerpi?
- Porcul mistreţ.
Pauză. Două – trei secunde linişte.
- Haideţi, domnu ...., nu poate omul să bage porc mistreţ în casă.
- De ce să bage porcul în casă?
- Păi, din cauză că şerpii intră şi în casă. A găsit şi în bucătărie. Cu unul s-au trezit noaptea, în pat! De aia vrea să scape de ei. Eu ştiam că ariciul mănâncă şerpi.
- Da, şi ariciul mănâncă uneori şerpi.
- Şi ce alt animal ar mai fi?
- Pisica. Şi asta mai prinde uneori şerpi.
- Pisici are, dar le e frică pentru că şerpii sunt mari.
- De ce să le fie frică? Au psihoze pisicile dânsului?
- N-au, doar că şerpii sunt prea mari şi cam iuţi. Staţi un pic să notez...
Pauză. Fâşâit de hârtie. Probabil notează: „arici şi nişte pisici mai mari”.
După jumătate de minut:
- Alo? Mă auziţi?
- Da.
- Şi, după părerea Dumneavoastră, cum ar trebui să procedeze?
- Să îşi facă o firmă de turism.
- Ce? Dacă îşi face firmă de turism poate să omoare şerpii?
- De putut ar putea, doar că şi cu firmă ar fi tot ilegală omorârea şerpilor. Firma este ca să aducă turişti să vadă ăia şerpii.
- Cum adică? De ce să vină ăia să vadă şerpi?
- Din cauză că în Occident nu mai au o bună parte din speciile sălbatice, inclusiv şerpii. Iar în Dobrogea chiar avem ce să le arătăm în acest sens.
- Pe bune?
- Da, pe bune! Noi chiar suntem deseori solicitaţi de agenţii de turism să facem ghidaj la grupuri şi să le arătăm diferite specii în cursul deplasărilor.
- I-auzi! Asta nu ştiam.
- Păi, Consiliul Judeţean are un plan de dezvoltare a judeţului în care turismul este considerat de importanţă strategică, prioritar.
- A, da! Da, da... Îmi aduc aminte. Chiar noi am scris aia!
- Aşa că, poate să îşi facă o firmă, mai câştigă şi el un ban...
- Da. O să-i spun. Mulţumesc pentru timpul acordat. La revedere.
Se întrerupe legătura.

Parcă văd că fuge la coleg şi îi zice: „Băi, Gogule, lasă naibii în pace şerpii, că avem alte treburi mai importante de rezolvat! Vezi că ai în casă şoareci şi carcalaci! Fă rapid curăţenie pe acolo că trebuie să aduci vizitatori să vadă broaştele şi şerpii din curte şi grădină. Uite, vin şi eu 50% în firma de turism, să nu zici că sunt nu te-am ajutat şi apoi ne înţelegem noi cu banii...

36 de comentarii:

  1. Stau si ma gandesc ca imaginatia matalutza e tare bogata. Asa ca permite-mi sa ma indoiesc ca un astfel de specimen de "lucrator i administatie" ar exista!
    P.S. Sau a insel eu si "viata bate filmul"?

    RăspundețiȘtergere
  2. Ai impresia că cei din Consiliul judeţean trebuie să fie un fel de ''ştie tot''?
    Nu aş crede.
    Dacă nu intră în atribuţiunile de serviciu, nu văd de ce ar trebui să cunoască astfel de chestii.

    RăspundețiȘtergere
  3. @artistu
    Foarte mare imaginaţie nu trebuie să aibe omul pentru a reda o convorbire telefonică.
    Mi s-a părut haios dialogul, aşa că textul de mai sus l-am scris imediat după convorbire.
    Respectiva era şi este angajată la vremea respectivă la Consiliul Judeţean Tulcea. Nu mi-a zis atunci prenumele, dar este vorba de persoana a cărei declaraţie de avere o găseşti la următoarea pagină:
    http://www.cjtulcea.ro/dav/decl4/functionari/GALATEANU_MIOARA.pdf

    Oricum, important nu era unde lucrează, ci faptul că omul de rând ştie cam puţine detalii din domeniul biologiei şi de multe ori întâlneşti şi acum false credinţe (vezi de exemplu: şarpele care cică ar bea lapte).

    RăspundețiȘtergere
  4. @lolo: "Dacă nu intră în atribuţiunile de serviciu, nu văd de ce ar trebui să cunoască astfel de chestii."

    Eh, unele "chestii" nu ar strica să le predea elevilor ceva mai bine pe la şcoli.
    Că oamenii ştiu o grămadă de detalii despre softuri sau despre rachete balistice, dar bagă mâna în gura tigrului din grădina zoologică.
    Sau se duc la trei metri de urşii care cotrobăie prin ghenă şi apoi se miră că ăla îi atacă (au şi murit unii pe la Răcădău; parcă şi în Bucegi era un astfel de caz...)

    RăspundețiȘtergere
  5. Discutia telefonica mi-a adus aminte de povestea prezentata recent la o emisiune de interes national.

    Cica ar fi intrat un sarpe intr-un copil al unei familii de rromi. Reporterul Eugen, aflat la fata locului, povestea cu patos revolutionar despre intamplare. A filmat in casa tiganului gaurile din pereti in timp ce tigancile povesteau infiorate cum circula serpii prin zona. Unii serpi fiind mari, grasi si plini de oua. (Moderatorul emisiunii incerca sa-i ajute cu sfaturi; in loc de gaini de ce n-ar fi bine sa tina serpi pe langa casa ? :)))) )
    Tatal copilului era convins ca micutul are un sarpe in burtica iar reporterul Eugen incerca sa nu-l contrazica prea tare. Ca sa distruga cuiburile de serpi, tiganii s-au apucat sa-si darame coliba.
    In emisiune,in paralel cu reportajul de la fata locului, moderatorul a invitat o mamita cu un sarpe incolacit in jurul gatului ca sa explice ca niciodata nu a intrat vreun sarpe in ea . Cum moderatorul facea comentarii la mishto, tiganimea s-a suparat iar reporterului Eugen a inceput sa-i tremure vocea . Doua babaciuni au inceput sa tipe ca au vazut cu ochii lor (sa le trasneasca Al de sus)cum un sarpe plin de oua a intrat in gura unei fetite.
    Ca sa dreaga busuiuocul, reporterul Eugen l-a laudat pe tiganul Ion ca-si darama coliba, pentru binele copilului, dat fiind faptul ca familia mai avea o casa in apropiere, un fel de mica vila :)))) (in fapt, o alta improvizatie facuta din boltari)
    Normal ca moderatorul a pus o intrebare cheie : Ion si-a construit coliba cu autorizatie? Pentru ca in acest caz i-ar trebui autorizatie si pentru daramarea ei ! Reporterul Eugen , dupa ce a fost lamurit de tigan, a explicat telespectatorilor ca omul a construit si darama fara acte sau complicatii legale, pentru binele copilului si a familiei sale.

    RăspundețiȘtergere
  6. @zuma
    Aş avea câteva nelămuriri legate de "caz":
    - pe copilă au întrebat-o dacă a intrat sau nu şarpele în ea?
    - şarpele a intrat de bună voie în copilă sau de fapt aceasta din urmă l-a mâncat?
    - coliba au dărâmat-o din cauză că era prea costisitor să astupe găurile sau ca să nu fie nevoie să urmeze procedura birocratică de obţinere a autorizaţiei pentru acea construcţie?

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu stiu alte detalii. Doar am sintetizat ce am vazut si auzit. Am privit emisiunea, hipnotizata de inocenta reporterului Eugen. Parea cazut din Luna, fix intre tigani si povesti cu serpi. Recunosc ca la cateva replici, am ras si eu, cu pofta.
    Nici nu-mi dau prea bine seama daca emisiunea respectiva s-a dorit a fi caterinca sau altceva. Daca si-ar fi propus sa analizeze cu seriozitate cazul , ar fi putut invita un specialist care sa explice oamenilor cum sta treaba cu serpii. Insa nu cred ca au avut pofta sa-si bata capul; pur si simplu au avut nevoie de un alt subiect "senzational" pentru prostime

    RăspundețiȘtergere
  8. Curiozitatea a ucis pisica, dar satisfactia a inviat-o!

    RăspundețiȘtergere
  9. @bartleby: "Curiozitatea a ucis pisica, dar satisfactia a inviat-o!"

    Este soră-ta?
    Chiar sunt curios: cum ai convins-o?
    OK, mai nimic nu "se vede", dar... mă refer la idee.

    RăspundețiȘtergere
  10. @zuma: "Daca si-ar fi propus sa analizeze cu seriozitate cazul , ar fi putut invita un specialist care sa explice oamenilor cum sta treaba cu serpii."

    Nu am văzut emisiunea respectivă, dar sunt destul de convins că nu vroiau nimic serios, exceptând ratingu'...
    Şi dacă era vorba de emisiune de divertisment, degeaba inviţi vreunul de la muzeu care să plictisească de moarte telespectatorii sau vreun onegist care să urle din rărunchi că se sfârşeşte lumea dacă nu purtăm chiloţi din hârtie reciclată...

    RăspundețiȘtergere
  11. Este cam trist ca se profita atat de grosolan de ignoranta unor oameni. Sa prezinti astfel de subiecte "senzationale", ca la circ,nu denota nimic altceva decat superficialitate. Toti isi bat joc de de toata lumea ; unii mai castiga si bani grei din audienta realizata in acest mod.

    RăspundețiȘtergere
  12. tu!!
    de ce ai scris asta...cu aricii? e oarecum "ne-draguta"!

    RăspundețiȘtergere
  13. @bartleby: de ce ai scris asta...cu aricii? e oarecum "ne-draguta"!

    La ce te referi prin "asta"?
    La postarea despre convorbirea telefonică?
    Sau la detaliul privind faptul că aricii consumă şi şerpi?
    Păi, sunt foarte multe animale care se hrănesc şi cu aceste reptile. De obicei este vorba de păsări şi mamifere, dar chiar şi unii şerpi sunt specializaţi în a se hrăni cu alţi şerpi.

    RăspundețiȘtergere
  14. :))
    Mon Dieu!! partial stiam asta cu aricii, insa eu ziceam de stilul tau in intregime, deloc modern, de parca ai fi citit doar literatura pasoptista sau ziare-cel putin textul asta- e pragmatic, fara valente decorative ale limbajului.

    RăspundețiȘtergere
  15. Păi, la telefon nu prea are chef omul să înflorească prea mult discuţia când la capătul celălalt al "firului" este cineva din administraţie.
    Şi am aşa o vagă senzaţie că nici respectiva nu m-a sunat ca să îi recit vreo poezie de dragoste...

    RăspundețiȘtergere
  16. Delta, honey, iar au "rezolvat" astia sanctuarul?

    RăspundețiȘtergere
  17. @Eveline: Delta, honey, iar au "rezolvat" astia sanctuarul?

    Neee...
    Prea cotrobăiau acneicii prin computerele unora care aveau cont pe acolo, aşa că mi-am zis să-i scutesc de stresul de a fi forumul pe server-ul lor.
    hihihi, acum au tot timpul să caute pe net unde-i forumul.
    Şi mai ales trebuie să înghită în sec şi să se pună bine cu alţi uebmeşteri dacă mai vor să se joace cu avatarele şi să acceseze ilegal conturile unor clienţi ai serviciilor de net.

    După cum am mai zis: oameni dispuşi să discute să ai, că partea tehnică o poţi crea şi recrea oriunde, oricând.

    RăspundețiȘtergere
  18. @Eveline: "So...unde e sanctuarul?"

    hihihi, sper că realizezi că nu pot să-mi dau seama dacă "Eveline" este chiar Eveline ?

    RăspundețiȘtergere
  19. Asa este... Tocmai de-asta, te invit sa imi trimiti un mail.

    RăspundețiȘtergere
  20. @Eveline: Asa este... Tocmai de-asta, te invit sa imi trimiti un mail.

    Iar eu te invit să verifici mp-urile din locul virtual unde ne-am întâlnit (tot virtual) pentru prima oară.

    RăspundețiȘtergere
  21. @Zuma: "Eveline, FKU"

    tz tz tz!
    Înclin să cred că s-ar putea deduce din asemenea replici faptul că nu sunteţi prietene extrem de apropiate...

    RăspundețiȘtergere
  22. Delta spunea :
    "Înclin să cred că s-ar putea deduce din asemenea replici faptul că nu sunteţi prietene extrem de apropiate..."

    Correct. Niciodata. Mu-mi plac SSerpii umani

    RăspundețiȘtergere
  23. RECTIFIC: Nu-mi plac SSerpii umani

    RăspundețiȘtergere
  24. Zuma, multiple choice pour toi.
    Esti:
    a) o nemanierata;
    b) bolnava psihic;
    c) partial inculta;
    d) toate variantele de mai sus.

    Sa nu trisezi pentru ca sunt mai multi care cunosc raspunsul corect;)

    RăspundețiȘtergere
  25. Delta, cu regret te anunt ca ai fost manevrat de zuma in toata treaba asta si ma bucur ca m-ai exclus la insistentele ei: imi demonstreaza mie ca mai bine imi vad de treaba prin alte parti si te las cu spurcaciunea cu nume de joc pentru retardati.
    Hasta la vista, baby!

    RăspundețiȘtergere
  26. @Eveline: "ma bucur ca m-ai exclus la insistentele ei"

    Nope.
    Ceea ce am aplicat seamănă mult mai mult cu soluţia de la nodul gordian.
    Adică: am dat afară pe toată lumea.
    (am impresia că ai crezut că doar ţie ţi-am suspendat contul. Nu! Am suspendat conturile tuturor.)
    E simplu.
    Să nu pierdeţi din vedere un lucru: nu sunt gibon, deci nu mă cramponez de un forum, nici măcar de-ar fi administrat de mine.

    Aţi văzut că nimeni nu a primit vreo atenţionare, vreun avertisment sau vreun ban, deci pot avea loc şi între voi discuţii fără să stea lângă voi câte un ilustru ilogician cu măsuri coercitive.
    Am încercat diferite variante în ceea ce priveşte accesul la forum (vizualizări, înregistrări etc.)
    Aşa că acum am aplicat o nouă metodă: am mutat forumul.
    Cui i-a plăcut atmosfera din Sanctuar, va găsi şi noul forum.
    Acum sunt disponibile pe piaţă oferte (inclusiv gratuite) cu pachete de servicii mult mai complete decât anul trecut, deci asta înseamnă că în prezent aveţi la dispoziţie şi mai multe modalităţi de a vă exprima.

    RăspundețiȘtergere
  27. Eveline spunea...
    "Delta, cu regret te anunt ca ai fost manevrat de zuma in toata treaba asta si ma bucur ca m-ai exclus la insistentele ei: imi demonstreaza mie ca mai bine imi vad de treaba prin alte parti si te las cu spurcaciunea cu nume de joc pentru retardati.
    Hasta la vista, baby!"

    Te agiti fara motive, HONEY !!
    La cat esti TU de perfecta, unii ar putea sa creada ca-ti face mare placere sa te joci cu si de-a "retardatii" Spor la treaba prin alte parti si cu alti retardati, honey ! :)))

    RăspundețiȘtergere
  28. intradevar amuzant si interesant
    cum ai avut atata rabdare...cred ca ai si simtit acel miros de prostie sau naivitate ce se transmitea de la colegul de discutie....

    RăspundețiȘtergere
  29. @Eveline: te invit sa imi trimiti un mail.

    Mda, văd că mp-ul nu are cum să funcţioneze că le-a căzut serveru'...
    Rămâne doar e-mail-ul, dacă mai şi verifici din când în când căsuţa poştală electronică.

    RăspundețiȘtergere
  30. @Danny: cum ai avut atata rabdare...cred ca ai si simtit acel miros de prostie sau naivitate ce se transmitea de la colegul de discutie...

    Păi, de ce să nu am răbdare?
    Adică, mda, am văzut că sunt mulţi oameni care se cam grăbesc mai ales în ultimii 15 - 20 ani, de parcă s-ar termina lumea.
    Fac 2 ani de şcoală într-unul singur, au trei facultăţi facultatea absolvite la 18 ani, zece masterate la 19 ani, au doctorat la 20 de ani, obţin toate gradele posibile până la 25 de ani (inclusiv o vechime de un secol - comprimat)... apoi la 30 de ani sunt blazaţi, bătuţi de soartă, plictisiţi, fără scop în viaţă.

    Păi, neştiinţa nu-i neapărat confundabilă cu prostia.
    Una peste alta, poate a reţinut aspectul cu porcul.
    Sau faptul că şerpii nu beau lapte.
    Dacă a reţinut ambele detalii, este mai mult decât perfect!

    RăspundețiȘtergere
  31. Am ras cu hohote la asta :) Mersi.

    RăspundețiȘtergere