miercuri, 4 martie 2009

etapa din 2009 a obiceiurilor deltaice

Azi s-a desfăşurat etapa "Trecerea cu maşina prin perdeaua de fum" a tradiţionalului eveniment "Incendierea prevernală a grindului Saele" organizat anual de localnicii din vecinătatea Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării. Conform obiceiului, oameni de-ai locului (întotdeauna din grupul celor neidentificaţi de autorităţi ca fiind făptaşi) dau foc în fiecare an stufărişului de lângă drumul care duce spre complexul muzeal "Cetatea Histria".
Localnicii susţin că acţiunea lor este desfăşurată pentru a "revigora" vegetaţia... probabil se referă la cea din categoria "stuf de Histria" - o materie primă deocamdată fără nici-o căutare pe piaţa externă (şi nici pe cea internă).
Deci, pe la ora 16 şi ceva (adică după amiaza la 4) pe 4 martie 2009, stuful din apropierea drumului care ducea spre complexul muzeal "Cetatea Histria" ardea într-o veselie. Bine, oficial... autorităţile cică nu sunt de acord cu această practică.
Neoficial... le doare nici măcar în partea fesieră.
Că doar, nah, după ora 16 (adică după program), cine naiba să păzească aria protejată?
Oricum, conform uzanţelor: infractorul trebuie să desfăşoare ilegalităţile între orele 8 şi 16 ale zilelor lucrătoare.
Altfel, nu poate fi luată în evidenţă activitatea sa.
Mai ales că era şi miercuri, mijlocul săptămânii, naiba stă să vadă că sunt făcute scrum zeci de hectare... nu?
Dacă era campionat de fotbal transmis la TV? Păi stătea angajatul de la ARBDD să păzească zona a cărei pază intră în atribuţiunile sale? Hai să fim serioşi!
Mai ales că este criză mondială... vine şi încălzirea globală... rangeru' poate a fost şi bolnav... copilu' n-are rechizite suficiente... nevasta se simte nesatisfăcută din cauză că soţul păzeşte prea mult smocul de stuf... etc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu