În ediţia on-line, din 18 octombrie 2009, a ziarului Evenimentul Zilei a fost publicată o ştire scurtă cu titlul Cocorii se întorc în Delta Dunării.
Şi suna cam aşa (textul cu albastru este cel citat de pe site):
Chiar dacă sunt aşteptaţi primăvara, mai mulţi cocori au fost observaţi în Delta Dunării luna aceasta, după ce în ultimii zeci de ani aceştia au ocolit zona.
„Cred că această specie ar trebuie să fie studiată mai bine, identificându-se şi elementele care creează o stare de disconfort şi fac specia să ocolească zona”, a remarcat guvernatorul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, Grigore Baboianu.
Desigur, dintre cocori au ocolit în ultimii zeci de ani zona Deltei Dunării în timpul migraţiei doar exemplarele care nu a fost observate cu diferite ocazii în ultimii zeci de ani în zona Deltei Dunării în timpul migraţiei.
Că alea care au fost observate în anii precedenţi, desigur nu au ocolit zona Deltei Dunării.
Că dacă ar fi ocolit zona Deltei Dunării, atunci nu ar fi fost observate în zona Deltei Dunării.
Oarecum logic, nu?
Cu decenii în urmă, în zonă au mai trăit elani şi castori. Aceste specii au dispărut, ca urmare a modificărilor hidrotehnice. „Castorul este un foarte bun hidrotehnician. Dar schimbarea regimului hidrologic al Dunării a dus la reducerea habitatului său”, a atenţionat Baboianu.
Poate cineva îi şopteşte un mic secret Guvernatorului: castori nu au trăit niciodată în Delta Dunării.
Da' să rămână între noi acest detaliu, OK?
Deoarece, locul cel mai apropiat de Delta Dunării unde au fost găsite rămăşiţe de castori a fost groapa de gunoi de la cetatea Dinogeţia (asta-i lângă localitatea Garvăn, în vestul judeţului Tulcea). Dar şi despre oasele alea se presupune că au aparţinut unor exemplarele provenite din altă zonă a ţării (probabil de pe valea Prutului).
O altă mică scăpare a Guvernatorului: că habitatele din delta nu sunt prielnice castorilor, aceştia fiind adaptaţi la ape mai mici decât cele din Delta Dunării.
Da' să rămână între noi şi acest detaliu, OK?
Iar în ceea ce priveşte elanii... păi ăia o fi trăit în deltă, doar că erau doar exemplare hoinăritoare, ajunse din greşeală pe aici de undeva din nordul Europei.
Unul a fost depistat prin mijlocul anilor '60 (ăsta a fost omorât scurt după ce a ieşit din Deltă pe la Somova)... şi cică ar mai fi trecut un exemplar pe la Sfîntu Gheorghe prin anii '80.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu