vineri, 9 octombrie 2009

SPA + SCI = infringement

"Comisia Europeană a dat în judecată România la Curtea Europeană de Justiţie pentru omisiuni repetate de a se conforma legislaţiei comunitare de protecţie a păsărilor sălbatice. În urma aderării sale la Uniunea Europeană în 2007, România avea obligaţia de a desemna mai multe zone de protecţie a păsărilor, însă procesul legislativ a fost lent şi, deşi s-au făcut unele progrese, ţara nu şi-a onorat încă toate angajamentele asumate în domeniul conservării naturii. În România, unde trăiesc 12 specii ameninţate cu dispariţia la nivel mondial,o suprafaţă totală de peste un milion de hectare aşteaptă încă să primească statutul juridic de protecţie prevăzut iniţial. Deoarece scrisorile de avertizare adresate României nu au avut efectul dorit, Comisia a decis să ia măsuri mai energice şi a chemat ţara în instanţă." (sursă)

Image Hosted by ImageShack.us
Pe scurt despre ce este vorba?
Păi, în urmă cu vreo 10 ani şi ceva o asociaţie neguvernamentală de păsărari autohtoni a propus unei organizaţii numite BirdLife International o serie de suprafeţe din România care să fie considerate aşa-numite Arii de Importanţă Avifaunistică (sau IBA - Important Bird Areas).
În mod mioritic, pentru a da bine în ochii altora, au propus o grămadă de suprafeţe susţinând că pe acolo este aşa o înghesuială de păsări de nu se mai poate fără ca alea să fie arii protejate.
BirdLife avea şi altceva mult mai bun de făcut decât să verifice dacă este sau nu vorba de exagerări? (Adică, mai veneau din când în când de la ei câţiva amatori de diurne frumuşele, pe care desigur mioriticii noştri normal că îi duceau în locurile cu multe păsări. Că doar nu era să-i ducă acolo unde doar ziceau că sunt păsări?)
Ca treaba să fie mai gospodărească, BridLife s-a înfipt şi pe lângă Comisia Europeană şi a insistat până ce vajnicii comisari europeni au acceptat ca zone vizate de Directiva Păsări a Consiliului European (aşa-numitele SPA - Special Protection Areas) să fie declarate în primul rând respectivele IBA şi apoi şi altele.
România, ca stat membru U.E., are obligaţia să aplice Directivele europene. Aşa că ministerul a demarat deja prin 1999 la transpunerea legislaţiei europene în cea autohtonă. Prin 2004-2006 s-a ajuns la analiza zonele care să fie desemnate ca SPA. Şi s-a constatat că ciuciu! O grămadă din ele nu sunt eligibile de a fi declarate ca SPA, deoarece nu îndeplinesc criteriile (adică nu sunt pe acolo speciile despre care erau poveştile, respectiv nu sunt în număr aşa mare păsări pe acolo).
Ca urmare o serie de IBA nu au fost declarate SPA de către Guvern (prin H.G. 1284 din 2007).
Asociaţia de păsărari normal că nu putea să admită în faţa BirdLife Internaţional că a exagerat. Aşa că pe modelul "cea mai bună apărare este atcaul" s-a înhăitat cu alte ONG-uri şi au alergat cu jalba în proţap la Comisia Europeană din cauză că acele zone nu au fost declarate SPA.
Comisia Europeană a luat lista cu IBA-uri, a confruntat-o cu lista de SPA-uri şi a constatat că într-adevăr vreo 21 de IBA nu se regăsesc şi pe lista de SPA-uri declarate de România. Normal, BidLife International susţinea că IBA-urile au fost desemnate "pe bune", aşa că onorabila Comisie Europeană nu şi-a bătut prea mult capul să afle care-i motivul pentru care România nu a declarat alea ca SPA, ci zbang! I-a trântit un infringement României!
Guvernul ce să facă în asemenea situaţie? Păi, s-a scărpinat în bugetul său de criză şi a scos la mezat încă 41 miliarde de lei ca să se apuce iar o armată de oameni şi de data asta să citească astfel propunerile făcute de scandalagii încât să reiasă să de fapt şi IBA-urile care nu au fost până acum considerate eligibile ca SPA încât să reiasă că ele totuşi sunt eligibile - măcar de ochii Comisiei Europene.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu